Jabłecznik
Składniki
130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy, 3 - 4 jabłka, kwaśne, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 180 g każde), 3 jajka, 150 g cukru, 200 g mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia (15 g), 1 szczypta soli, cukier puder, do posypania.
Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić okrągłą formę do ciasta (Ø 26-28 cm), odstawić.
2. Ostrym nożem ponacinać równolegle ćwiartki jabłek uważając, aby ich nie przeciąć do końca, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, jajka, dodać cukier, brandy, mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Wlać ciasto do formy i rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane ćwiartki jabłek nacięciami do góry.
4.Piec 30-40 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty. Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie na ok. 10 min przed podaniem. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego!