• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

wypieki słodkie

Cześć! Witajcie na moim blogu. Tutaj będę zamieszczać sprawdzone przepisy na różne słodkości. Miłego czytania!

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Jabłecznik

Składniki

 

130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy, 3 - 4 jabłka, kwaśne, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 180 g każde), 3 jajka, 150 g cukru, 200 g mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia (15 g), 1 szczypta soli, cukier puder, do posypania.

 

Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić okrągłą formę do ciasta (Ø 26-28 cm), odstawić.
2. Ostrym nożem ponacinać równolegle ćwiartki jabłek uważając, aby ich nie przeciąć do końca, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, jajka, dodać cukier, brandy, mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Wlać ciasto do formy i rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane ćwiartki jabłek nacięciami do góry.
4.Piec 30-40 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty. Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie na ok. 10 min przed podaniem. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego!

Jabłecznik

10 lutego 2021   Dodaj komentarz
ciasto  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Latarka9 | Blogi