• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

wypieki słodkie

Cześć! Witajcie na moim blogu. Tutaj będę zamieszczać sprawdzone przepisy na różne słodkości. Miłego czytania!

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Ciasto zebra

Cześć, wstawiam przepis na ciasto zebrę. Jest idealne na niedzielny deser. Polecam wypróbować.

Składniki:

masło, do posmarowania formy,

bułka tarta, do oprószenia formy,

5 jajek,

300 g cukru,

1 szczypta soli,

200 g oleju,

240 g wody mineralnej, gazowanej,

355 g mąki pszennej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

25 g kakao naturalnego, niesłodzonego,

cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Tortownicę (Ø 26 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.

2. Odważyć do niej cukier puder, odstawić.

3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odważony cukier puder. 

4. Dodać żółtka, olej, wodę, 330 g mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Połowę masy przełożyć do miski. Odważyć kakao, dodać do połowy masy, dokładnie wymieszać, odstawić.

5. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 25 g mąki, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia. Na środek przygotowanej wcześniej formy nakładać naprzemiennie po 3 łyżki jasnej i 3 łyżki ciemnej masy. Masa będzie się stopniowo rozlewać tworząc wzór zebry.

6. Piec 60-70 min (160°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

7. Ciasto zebra oprószyć cukrem pudrem i podawać jako deser.

Smacznego!

 

Ciasto zebra

28 marca 2021   Dodaj komentarz
ciasto zebra   wypieki słodkie  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Latarka9 | Blogi