Cześć! Dzisiaj przepis na ciasteczka.
Składniki:
140 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki,
130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki,
100 g cukru,
100 g brązowego cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego,
180 g mąki pszennej,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Rozdrobnić czekoladę.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy, wymieszać.
4. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszać.
5. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia. Przy pomocy 2 łyżeczek z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać je w odstępach 5 cm na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia. Piec kolejno, jedną blachę po drugiej 10-12 min (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, podawać lub przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika.
|
|
Dodaj komentarz