Babeczki z czekoladą
Cześć,
Przesyłam wam przepis na babeczki.
Składniki:
150 g masła, pokrojonego na kawałki
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
2 jajka
200 g cukru
300 g mąki pszennej
1 szczypta soli
300 g mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić, odstawić.
2. Rozdrobnić czekoladę.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać jajka, cukier, mąkę, sól, mleko i proszek do pieczenia, wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
4. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na muffinki. Piec 30 min (180°C) lub do uzyskania złocistobrązowego koloru. Odstawić muffinki do wystygnięcia na 10 min przed wyjęciem z formy. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Dodaj komentarz